Boomer

Het woord 'boomer' werd in Nederland in 2019 met liefst 41,8% van de stemmen verkozen tot 'Woord van het jaar'.
Oorsprong: Engels Thema: Begroeting, Scheldwoorden, Straattaal Woorden Sinds: 2019
1
Ouwe zeur

Zit niet zo te zeiken, boomer!

2
Zeikerd

Ok, boomer hou je bek

3
Iemand die geboren is net na W0II

Pffff... Zij is altijd zo negatief en heeft het altijd over vroeger. Typische boomer

Komt voor in

Wat betekent Boomer en waar komt de term OK Boomer vandaan?

De uitspraak "Ok, boomer" is bedoeld om (vaak negatief) te benadrukken dat iemand van de babyboomer generatie (geboren tussen 1941-1955) komt, of zich zo gedraagt. 


Wanneer de term voor het eerst werd gebruikt is niet helemaal duidelijk Sommige bronnen zeggen dat dat in 2009 was. Volgens Know Your Meme werd de sneer op 4chan voor het eerst in september 2015 gebruikt, op Reddit in oktober 2017 en op Twitter in april 2018.


Zie hieronder het eerste gerapporteerde gebruik van OK Boomer op 4Chan.

OK Boomer op 4Chan in 2015


Hieronder zie je de eerste keer dat het op Reddit werd gebruikt.

OK Boomer voor het eerst op Reddit


Lees hieronder meer over het ontstaan van OK Boomer!


Parlementariër in Nieuw-Zeeland gebruikt OK Boomer!

OK Boomer! kreeg internationaal veel bekendheid na een parlementair debat in Nieuw-Zeeland in 2019. Parlementariër Chlöe Swarbrick gebruikte het toen zij werd onderbroken door een oudere collega. Het gesprek ging over de gemiddelde leeftijd in het parlement van Nieuw Zeeland.


Chloë Swarbrick tijdens haar speech waarin ze OK Boomer zei.
https://www.youtube.com/watch?v=L3_tocfXUiI&ab_channel=CBSNews


Op dezelfde dag twitterde politiek verslaggever Jason Walls over het incident, waarin hij vermeldde dat Parilament TV de uitdrukking verkeerd heeft ondertiteld. Die tweet ontving meer dan 1.000 retweets en 3.700 likes. Zie die tweet hieronder hieronder afgebeeld. 


Boomer werd ondertiteld als Berma, haha


De volgende dag plaatsten meer gebruikers op Twitter berichten over de toespraak van Swarbrick, en screenshots van de tweets circuleerden ook op andere sociale media. 


Het OK Boomer Spel

Er is zelfs een spel vernoemd naar deze uitspraak. In het spel OK Boomer nemen de jongeren het op tegen de ouderen. Het is een soort quiz met 220 kaarten met vier type vragen over verschillende generaties.

OK Boomer quiz

Is Kkondae Koreaans voor Boomer?


Volgens KnowYourMeme bracht K-pop jongensgroep Stray Kids uit Zuid Korea op 26 december 2019 het nummer "Gone Days" uit. Dit liedje gaat over een jongere generatie die oudere generaties vertelt dat ze het zat zijn om naar hen te luisteren en willen dat ze "weggaan". Het nummer werd binnen 24 uur meer dan 1,2 miljoen keer bekeken op YouTube.

Op Twitter en andere social media werd het nummer als snel geinterpreteerd als een belichaming van de OK Boomer-meme. Maar het gaat nog verder......

Gebruiker @leeknowsine wees er bijvoorbeeld op dat de titel "Gone Days" een woordspeling zou kunnen zijn op het Koreaanse woord "kkondae", wat zich ruwweg vertaalt naar "Boomer". Althans, zo staat het op Urbandictionary, zoals je hieronder kunt zien.


KKondae
Gebruiker @chanastrophe plaatste een (gefotoschopte?) afbeelding van een lid van Stray Kids met een bordje "OK Boomer" in de hand. Deze kreeg meer dan 1600 retweets en 4300 likes.


straykids okboomer.png 519.02 KB

Hoe wordt OK Boomer nu nog gebruikt?

OK Boomer wordt vooral veel gebruikt in memes op het internet. Op platforms als Reddit, Twitter, 9GAG kom je het nog veel tegen. 


Wij sluiten af deze klassieke Meme


boomer.jpg 18.79 KB

Voeg een woord toe

Deze website gebruikt cookies.